{ "title": "Modem Çeşitleri", "image": "https://www.modem.gen.tr/images/modem-cesitleri.jpg", "date": "20.01.2024 09:00:01", "author": "Murat aydogan", "article": [ { "article": "Modem çeşitleri, günümüzde eskiye göre, internet ağının çok fazla oranda artması nedeni ile genellikle internet almayı düşünen insanlar için çok düşünülen bir durum haline gelmiştir. Çünkü alınacak olan internet bağlantısının kullanım sırasında kişiye vereceği hız, direk olarak internetin kullanıldığı modeme bağlıdır. Bu nedenle iyi bir modem seçimi tabi ki internet hızını arttıracaktır. Modem çeşitleri oldukça çeşitlidir. Bu nedenle çok derinlere inmeden günümüzde çok kullanılan modem çeşitlerini değerlendireceğiz. Bilindiği gibi modemler bilgisayardaki verileri dijital sinyalden analog sinyale çevirerek bir kablo aracılığı ile iletilmesini sağlar. Modemin çevirmiş olduğu bu verilerin hızlı bir şekilde ve eksiksiz olarak çevrilmesi de direk olarak modem çeşitlerine bağlıdır. Bu nedenle modem çeşitleri arasında kesinlikle en çok fayda alınabilecek olan modemler kullanılmalıdır.

Dial up modemler

Bu modemler aslında günümüzde çok yaygın bir şekilde kullanılmayan genellikle eski zamanlarda çok yaygın bir şekilde kullanılmış olan modemlerdir. Daha açıklayıcı bir ismi ile dial up modeme, çevirmeli ağ modemi demek yanlış olmayacaktır. Günümüzde kullanımı oldukça azalmış olan bu modemler, internet servis sağlayıcıları tarafından belirlenmiş olan ISS numaralarını çevirerek bağlantılarını gerçekleştirirler. Bu modemler ile kullanılan veri aktarımlarına çevirmeli ağ denir. Dal up modemlerin en büyük dezavantajı, bu modemler kullanılırken bağlı oldukları telefon hatlarını meşgul ederler. Bu nedenle internet eğer sabit ev telefonu hattına bağlı ise kişi internet ile meşgul olurken, sabit ev telefonu diğer insanlar tarafından arandığında meşgul çalacaktır. Bu durum ise kullanılan sabit ev telefonlarının uzun süreler boyunca meşgul kalmasına neden olacaktır. Bu dezavantaj nedeni ile araştırmacılar bu sorunu çözerek farklı modem çeşitleri icat etmişlerdir. Dial up modem çeşidinin ulaşabildiği en büyük hız 56000 bps olarak ölçülmüştür. Günümüzde kullanılan modemler ise 56 kbps hız olarak ölçülmüştür.

Dahili modemler

Modem çeşitleri arasında yine az kullanılan bir modem çeşididir. Dahili modemler, adından da anlaşılabileceği gibi genellikle bilgisayar kasaları içerisine yerleştirilen ve boyutları oldukça küçük olan modem türleridir. Bu modemler oldukça fazla ısınır. Bu durum direk olarak modemin performansını etkilemektedir. Dahili modemlerin iki ucu bulunmaktadır. Bu uçlardan biri telefon hattındadır. Diğer uç ise direk olarak telefona takılır. Bu modemlere hal arasında voice modem olarak ulaşabilirsiniz. Her ne kadar az yer kaplasa bile bu modemler çok kullanılmamaktadır. Bu modemlerin bir dezavantajı ise güçlerini anakart üzerinden almalarıdır. Bu durum nedeni ile anakartta ısınma sorunlarına neden olur.

Harici modemler

Harici modemler, aslında herkesin bildiği ve evlerinde kullandıkları modemlerdir. Bu modemler, bilgisayar kasasından çok ayrı bir yere koyularak, sadece bir kablo vasıtası ile modemden bilgisayarın ağ kartına bağlanır. Bu modem, modem çeşitleri arasında en çok kullanılanlardandır. Çünkü bu modemler internet hızının en hızlı şekilde bilgisayara aktarılışını sağlarlar. Harici modemlerde ısınma sorunu minimumdur. Bu nedenle performans problemleri yaşanmaz. Bu modemlerin bir iyi yanı ise herhangi bir arıza durumunda çok kolay bir şekilde sökülerek tamire götürülebilmesidir. Bu modemler hem sabit ev telefonuna ya da direk olarak hatta bağlanabilir. Harici modemler, gücünü yine harici bir adaptör yardımı ile elektrik hattından alır.

ADSL modemler

Bu modemler, harici modemlerden hemen önce kullanılırdı. Günümüzde de bazı insanlar tarafından daha önceki zamanlarda alınmıştır. Adsl modemlere veriler, ev telefonu hattından gelir ve ev telefonu ile çalışır. Bu modemler kodlama tekniği ile %99 verim verir. Görüntü olarak harici modemlere çok benzerler. Harici modem çeşitleri ile ayrım yapmak için bağlantı şekillerine bakmak gerekir.
" } ] }