{ "title": "Modem Kurulumu", "image": "https://www.modem.gen.tr/images/modem-kurulumu.jpg", "date": "19.01.2024 21:26:27", "author": "Hacer Sakman", "article": [ { "article": "
Modem Kurulumu

Hepiniz günlük hayatınızda internet ile sürekli meşgul oluyorsunuzdur. Genellikle hepinizin en çok sıkıntı yaşadığı durumlardan bir tanesi de internetin kesilmesidir. Düşünsenize internette geziniyorsunuz birden internetiniz kesildi. Ne kadarda sıkıntılı bir durum değil mi? Ne yapmamız lazım bu durumda bağlantılarınızı kontrol etmek gerekiyor. Bunun içinde nasıl yapıldığını bilmekten geliyor. İlk önce modemi tanımalıyız. Modem tümcesi, modülatör ve demodülatör tümcelerinin ilk hecelerinin birleştirilmesi sonucu oluşmuştur. Modem bizim dilimize çevirge olarak dönüştürülmüştür. Modemin işlevi ise telefon hatları aracılığıyla bilgisayar verilerini insanların karşılıklı iletişimlerini sağlamak için veri gönderen elektronik araçtır.

Sadece kendi bilgisayar ağınıza değil diğer bilgisayarlarında ağlarına başlanmakta yardımcı olan bir araçtır. Geniş alanları birbirine internet üzerinden bağlamak için gerekli olan eğ elemanlarıdır. Modem, verileri ses sinyallerine ses sinyallerini de verilere çevirerek verileri bir yerden bir yere taşır. Modeminiz bu durumda hem karşı taraftan aldığı için alıcı durumundadır karşı tarafa gönderdiğinde ise gönderen konumundadır. Modeminizin kurulumu da önem taşımaktadır. Modeminizi kurmaya başlamadan evvel kabloların takılı oldukları yerin doğru olup olmadığını kontrol etmeliyiz. Çevirge ara yüzüne giriş yapabilmek için genel ağ tarayıcınızın adres satırına bir dokuz iki nokta bir altı sekiz nokta bir nokta bir (192.168.1.1) yazmalısınız ve ardından enter tuşuna basmalısınız.

Karşınıza bir şifre gelecektir. Şifre yerine bir iki üç dört (1234) yazın. Orada Sisteme Giriş butonuna yer alıyor ve oraya basıyorsunuz. Diyelim ki daha evvel şifrenizi oluşturduğunuz için bu yüzden ara yüze giriş onaylanmıyor. Böyle bir durumda ise modemininizi eski ayarına yani fabrika ayarlarına çeviriniz. Bunu da resetleme tuşu ile gerçekleştirebilirsiniz. Modemin ara yüzüne girebilmek için şifrenizi değiştirin sayfasından kendinize yeni şifre belirleyebilirsiniz ve onu kullanabilirsiniz. Şifrenizin bir iki üç olarak kalmasını istiyorsanız vazgeç butonuna basın. Kurulum işlemlerini yapabileceğiniz çevirge ara yüzüne geldiniz. Çevirge ayarlarını tekrar oluşturmak için modem ara yüzünün sol yanında yer alan ağ butonu var ona basınız. Çevirge ayarlarını tekrar oluşturmak için modem ara yüzünün sol yanında yer alan ağ butonu var ona basınız.

Karşınıza bir ekran gelecek o ekranda hiçbir değişiklik yapmadan genel ağ (İnternet) butonunun altında geniş ağ butonu çıkacaktır. Bu butona tıklayın sonra ekrana modem ayarlarınızı yeniden oluşturun yani yapılandırın ekranı çıkacaktır. Bu ekranda kapsülleme alanı var orada PPPOE ve çoklama alanının LLC şeklinde seçin tabi bu şekilde seçili değilse bu işlemi yapın. TurkNet size bazı bilgileri mesaj olarak atacaktır, mesaj olarak gelen bilgileri oraya yazın. Diyelimki Adsl kullanıcı adı ve şifrenizi bilmiyorsunuz. TurkNet Müşteri Hizmetleri'ni arayın sesli cevap sisteminden mesaj olarak alabilirsiniz ya da müşteri temsilciniz ile görüşme yaparak öğrenebilirsiniz. Kullanıcı ismi yerine ADSL kullanıcı isminizi yazın, kullanıcı isminizin sonunda @turk. Net uzantısının olmasına dikkat.

Şifre yerine ADSL şifrenizi yazınız, VPI değerinin sekiz, VCI değerinin ise otuz beş olduğuna dikkat edin. Sayfanın alt bölümünde bulunan yere kaydet butonuna basarak yaptığınız o kadar işlemleri yani ayarlarınızı kaydedin. Bu kademelerden sonra çevirge ön panelinde yer alan genel ağ (İnternet) ışığı yanar ve genel ağ bağlantınız meydana gelir. Çevirgeninizin kablosuz ağ ayarlarını yeniden oluşturmak istiyorsunuz. Bunun için çevirge ara yüzünün sol tarafında bulunan bir yer var, buradan ağ menüsüne, oradan da kablosuz ağ butonuna basınız. Bu yerde faal (Aktif) kablosuz lan seçeneğini işaretleyiniz eğer işaretli değilse tabi. Kablosuz ağ adı yerine çevirgenizi vermek istediğiniz adı yazabilirsiniz. Güvenlik Modu yerinde WPA-PSK'yı seçmelisiniz. Çevirgeninizin kablosuz ağ ayarlarını yeniden oluşturmak istiyorsunuz.

Bunun için çevirge ara yüzünün sol tarafında bulunan bir yer var, buradan ağ menüsüne, oradan da kablosuz ağ butonuna basınız. Bu yerde faal (Aktif) kablosuz lan seçeneğini işaretleyiniz eğer işaretli değilse tabi. Kablosuz ağ adı yerine çevirgenizi vermek istediğiniz adı yazabilirsiniz. Güvenlik Modu yerinde WPA-PSK'yı seçmelisiniz. Orada bir kutucuk var onun işaretini kaldırmalısınız. Bu kutucukta otomotik anahtar oluşturmayı etkinleştir yazıyor. Ön paylaşımlı anahtar yeri var orada, buradan kablosuz ağınıza ulaşabilmek için herhangi bir şifre yazınız ama bu şifreyi mutlaka aklınızda tutunuz ya da bir yerlere yazınız. Eğer şifrenizi de unuttunuz diyelim çevirgenizi resetleyerek eski ayarlarına dönderebilirsiniz, dönderdikten sonra yani fabrika ayarlarına getirdikten sonra tekrardan kurabilirsiniz.
" } ] }