{ "title": "Wifi Modem", "image": "https://www.modem.gen.tr/images/wifi-modem.jpg", "date": "19.01.2024 15:19:46", "author": "engin aktu", "article": [ { "article": "Wifi Modem; Wifi şahsi bilgisayar, akıllı telefon, oyun konsolu veya dijital işitsel cihazların kablosuz ağ alanı içerisinde internete bağlanmasını sağlayan teknolojiye verilen isimdir. Wi-Fi'nin erişim noktaları, bir oda kadar küçük alanlardan, birkaç milkarelik geniş alanlara kadar etkili olabilir, buralarda internet erişimini gerçekleştirebilirler. Ev ve ofislerdeki özel kullanımının yanı sıra kamuya ait alanlarda da ücretsiz olarak ya da diğer ticari şekillerde kullanımı yapılmaktadır. Havaalanları, otel ve restoran gibi alanlarda genellikle bu hizmet ücretsiz olarak verilmektedir. 2008 senesinden bu yana, 300 metropolitte Wi-Fi projesi başlatılmıştır.

Modem, tanım olarak modükatör ve demodülatör sözcüklerinin birleşiminden ortaya çıkmıştır. Çevirge veya modem, bilgisayarların genel ağa bağlantısını sağlayıp, bir bilgisayarı uzak yerlerdeki bilgisayara veya bilgisayarlara bağlayan aygıta denilmektedir. Modem, verileri ses sinyallerine dönüştürüp, yine ses sinyallerini de verilere dönüştürerek verileri taşımaktadır. Geniş ağ kurulması için mutlaka olması gereken ağ elemanıdır.

Modemlere en bilindik örnek, ses bant modemdir. Bu modem kişisel bir bilgisayardaki dijital veriyi telefon kanalının ses frekansı aralığında elektriksel sinyallere dönüştürmektedir. Bu sinyaller telefon hatları üzerinden taşınarak, bir başka alıcı modemde tekrar dijital veriye dönüştürülmektedir. Modemler genel olarak birim zamanda gönderebildikleri veri miktarı ile sınıflandırılırmaktadırlar ve bu miktar genelde bit bölü saniye olarak ölçülmektedir. Aynı zamanda modemler baud ile ölçülen simge hızlarına göre de bölümlere ayrılabilirler. Çevirgeler veri iletimi için yapılmış olmalarına rağmen artık standart olarak belgegeçer iletişim özelliklerini de kendilerinde bulundurmaktadırlar. Başka bir belgegeçer aygıtına gereksinim duymamaları yaygınlaşmalarına destek olmuştur. Bilgisayar ortamında yazılmış belgeler veya çizimler kolayca yazılımlar aracılığıyla istenen kişi veya kişilere belge geçilebilmektedir. Dış ortamlardan da bir yazı veya çizimler alınabilir. Dışarıdan gelen belgeler eğer dilenirse doğrudan yazıcıya yönlendirilir veya baskı yapılabilir.

Dahili Modemler; Bilgisayarın ana veri yoluna direkt monte edilebildiklerinden daha aktif bir şekilde görev yapmaktadırlar. Cihazın Seri Portlarını meşgul etmeyip yazılımsal COM Port üzerinde de işlev gösterebilirler. Sabit seri port kullanmadığı için üzerindeki Jumper'lar ile ayar yapılması gerekmektedir. Gücünü cihazın güç kaynağından dahili olarak temin etmektedir. Ses ayarları yazılım kontrollü altındadır.

Harici Modemler; Bilgisayara dışarıdan kabloyla bağlanan modem çeşididir. Harici modemlerin üzerlerinde, telefon hattının ve modemin bilgisayarla bağlantısını sağlayan kablonun, yani ethernet kablosunun takılacağı giriş-çıkış birimleri ile modemin güç besleme girişi bulunmaktadır. Bu modemler genellikle birer kutu görünümü şekline benzerler. Harici modemlerin ön taraflarında, kullanıcılara modemin o anki durumuyla ilgili bilgi vermek amacıyla yanıp sönen ışıklar bulunmaktadır. Wifi modem kablosuz, pratik ve kullanışlıdır. Güvenli kaçışından dikkat edilmelidir. Şifreler başka kişilerin bilgisine sunulmamalıdır.
" } ] }