Kablosuz Modem Türleri ve Özellikleri
19 Haziran 2024

Kablosuz Modem Türleri ve Özellikleri

Gelişen ve sürekli yenilenen teknoloji, kablosuz iletişime de çeşitli imkanlar sunmaktadır. Evlerimizde ve iş yerlerimizde kullandığımız bu teknolojiler eskiden kablolu olarak sunulmakta, en sıkıcı özellikleri ise kablo kirliliği yaratmalarıydı. Üstelik kablolu sistemlerde belirli sayıda kullanıcıya hizmet verilirken, kullanıcı sayısını artırmak için ek malzemeler kullanılması, her alıcıya bir kablo çekilmesi gerekirdi. Bu da tabi ki maliyetleri artırarak bizleri de zor durumda bırakırdı.

Kablosuz modemler tam da bu noktada bizlerin imdadına yetişerek düşük maliyetlerle sadece 1-2 kablo bağlantısı ile sorunsuz erişimi sağladılar. Kablosuz modemler ilk başlarda, endüstride acil haberleşme teknolojisi olarak hizmete sunuldu. Ancak artan taleplerle birlikte değişik standartlarla, birçok yeni teknolojiyle birleşerek kullanım alanları yaygınlaştı.

Kablosuz modemleri anlatmadan önce; wireless nedir? Wireless LAN nedir? Hangi standartları vardır? Gibi soruları cevaplamalıyız.

Wireless (Wi-Fi), radyo, TV, telsiz, akıllı telefon gibi cihazların yayın yapmasını sağlayan, İngilizce kökenli bir kelimedir. Türkçe karşılığı kablosuz manasına gelmektedir. Wireless-WAN ve Wireless-LAN olmak koşuluyla ikiye ayrılır.

Wireless-LAN (W-LAN):

Wireless Local Network Area kelimesinin kısaltmasıdır. Yerel ağ manasına gelmektedir.

Wireless-WAN (WAN):

İletimin zor olduğu şartlarda servis sağlayıcının olmadığı durumlarda, kablosuz birimlerle iletişim yapılan bağlantı şeklidir.

Wireless Standartları
  • 802.11 iletişim standardı
  • 802.11a iletişim standardı
  • 802.11b iletişim standardı
  • 802.11g iletişim standardı
  • 802.11n iletişim standardı
Kablosuz Modemler Nasıl Çalışır?

Kablosuz modemler telsiz, telefon, TV'ler gibi radyo frekanslarıyla çalışır. En büyük özellikleri ve avantajları ise lisansa ihtiyaç duymaması ve çift yönlü çalışabilmeleridir. Alıcının wireless modülü gelen kablosuz bilgileri RF yani radyo frekansına dönüştürür. Dönüştürülen bu veriler anten yardımıyla diğer kullanıcılara iletilir. Kablosuz modem tam da burada devreye girer ve gelen verileri yani radyo sinyallerini algılar, decode eder ve internete gönderir.

Çift yönlü çalışabilmeleri sebebiyle bu işlemin tam tersi de yapılabilmektedir. Yani modem gelen internet paketlerini alır radyo frekansına çevirir. Bu işlem tamamlanınca RF yani wireless olarak bu paketleri yaymaya başlar. Kablosuz modemin gönderdiği bu sinyaller alıcılar sayesinde yakalanır. Temel anlamda kablosuz modemlerin üstlendiği görevler bunlardır.

Kablosuz modemlerin yaydığı veriler genelde 2.4 GHz frekans seviyelerinde iletilir. Bu frekans arttıkça veri iletimi bir o kadar hızlı olacaktır. Kablosuz modemin avantajları makalemizden anlaşılacağı üzere kolay kullanıma sahip olmaları, kablo kirliliği yaratmamalarıdır.

Kablosuz Modemlerin Dezavantajları
  • Gerekli tedbirler alınmaz ise güvenlik açıkları oluşacağından şifreleriniz çalınabilir.
  • Paylaşılan ağlarda özel bilgileriniz ele geçirilebilir.
  • Sağlık açısından ve özellikle de çocuk gelişimine olumsuz etkileri uzmanlar tarafından sıkça dile getirilmektedir.

Bu dezavantajların güvenlik önlemleri alınarak kısmen önüne geçilebilir. Bunlardan bahsedecek olursak;

  • Kablosuz modemi şifrelemek
  • Güvenlik yazılımları (Firewall) gibi ekipmanlarla kullanmak
  • Kullanmadığımız saatlerde erişime kapatmak
  • Modemi görünmez duruma getirmek

Kablosuz modemler, kablolu sistemlere göre en az iki kat daha güvenli kullanılmalıdır. Teknolojinin getirdiği bu yenilikleri daha aktif ve bilinçli kullanarak oluşacak sorunları kolayca aşabilir, yönetilebilir kablosuz modemler sayesinde ağımızı güvene alabiliriz. Bağlantınızın kopmaması dileğiyle.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Modeme Giriş Nasıl Yapılır?

Modeme Giriş Nasıl Yapılır?

Modem İp Şifresi

Modem İp Şifresi

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Ttnet Zyxel Modem Kurulumu

Ttnet Zyxel Modem Kurulumu

D Smart Modem Türleri ve Özellikleri

D Smart Modem Türleri ve Özellikleri

D Smart Modem Kurulumu Nedir ve Nasıl Yapılır?

D Smart Modem Kurulumu Nedir ve Nasıl Yapılır?

Modem Tanıtma Nedir ve Nasıl Yapılır?

Modem Tanıtma Nedir ve Nasıl Yapılır?

Airties Modem Kurulumu Nedir ve Nasıl Yapılır?

Airties Modem Kurulumu Nedir ve Nasıl Yapılır?